A jövő jogásza kutatás
A teljesítmény mozgatórugói

A Wolters Kluwer 2020-as riportja

A Wolters Kluwer 2020-as „A jövő jogásza - A teljesítmény mozgatórugói” kutatása a jövőre való felkészültséget és ellenállóképességet vizsgálja a jogi szektorban 700 jogi szakember bevonásával, az Egyesült Államokban és Európában.

A globális világjárvány által okozott zavarnak messzemenő, hosszú távú és strukturális hatásai lesznek a jogi ágazat egészére. A várható változások közepette azonban továbbra is folytatódik, sőt felgyorsul a jogi szakma folyamatos átalakulása.

A felmérés megvizsgálta a jog jövőjét befolyásoló tendenciákat, mivel az iparág általában véve jelentős átalakuláson megy keresztül, valamint azt, hogy a jól felkészült jogi szervezetek miként tudnak jobb teljesítményt nyújtani.
A 2020-as A Jövő Jogásza felmérés öt területtel foglalkozik a jövő jogásza és a teljesítmény mozgatórugói kapcsán: 

• A főbb trendek és a jogi szakma felkészültsége;  
• Ügyfelek és irodák közötti sikeres kapcsolatok kialakítása;
• A változó jogi osztályok;
• A változó ügyvédi irodák; 
• Központi szerepben a technológiai beruházások és azok előnyei

A felmérés megállapításai szerint hiányokat kell kitölteni és haladást elérni.

Letöltöm a riportot

A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.
Adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Wolters Kluwer Hungary Kft. a megadott e-mail címére az adatai és a hírlevelekben mutatott aktivitása (pl. megnyitás, kattintás) alapján személyre szabott hírlevelet küldjön, valamint üzleti ajánlataival felkereshesse a megadott elérhetőségein. Az adatközlés önkéntes, bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni a Wolters Kluwer Hungary Kft. 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet címre vagy az info-hu@wolterskluwer.com e-mail címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Adatkezelési tájékoztatónkat itt olvashatja.
Kulcsfontosságú megállapítások
Jelentős rés fedezhető fel a trendek és az azok kezelésére való készség között. Az ügyvédek kevesebb, mint egyharmada kiválóan felkészült arra, hogy lépést tartson a jogi piac változásaival.
Míg a jogi szakemberek 76%-a szerint a jogi technológia növekvő fontossága lesz az a legfontosabb trend, amely a következő három évben befolyásolja szervezetét ... csak  28%-uk áll készen erre.
A technológia egyre kritikusabbá válik abban a tekintetben, hogy a vállalatok megfelelnek-e az ügyfelek elvárásainak.
A felmérés megállapításai szerint a jogi részlegek 81%-a állítja, hogy a következő három évben a meg fogja kérni az ügyvédi irodákat arra, hogy mutassák be, hogyan használják a technológiát a nagyobb produktivitás és hatékonyság elérése érdekében. Ez közel kétszerese a 41%-nak amely már most is kéri ezt.
A technológiában élenjáró cégek nyereségesebbek.
A technológiában élenjárók 62%-a nyilatkozott úgy, hogy nyereségességük növekedett az előző évhez képest, szemben az átalakuló irodák 39%-ával és a lemaradó irodák mindössze  17%-ával.

A vezető gondolkodók meglátásai: A COVID–19 jogi szektorra gyakorolt hatása
A jövő jogásza kutatás jelentése a globális koronavírus-világjárvány közvetlen és lehetséges hosszútávú hatásait is magába foglalja. A jogi szektor európai és egyesült államokbeli vezető gondolkodói osztják meg meglátásaikat:
A technológiát már kihasználó szervezetek voltak a legjobban felkészülve arra, hogy szembenézzenek ezzel a válsággal és továbbra is – minimális zavarral – kiszolgálják ügyfeleiket.

Bob Ambrogi
A stratégiai célok és a jogi szolgáltatásnyújtás optimalizálása éppúgy szükséges, mint a válság előtt. Csak most minden sokkal gyorsabban történik.

Markus Hartung
A szervezeteknek jól szervezettnek kell lenniük, és előre meg kell tervezniük az ilyen típusú eseményekre adott válaszukat.

Dean Sonderegger
Az ügyvédi irodák számára lejárt a „Sajtóközleményben kimerülő innováció” ideje: eljött a „Most vagy soha” ideje.

Jeroen Zweers
A kutatásról és a Wolters Kluwer Legal & Regulatory divíziójáról
A Wolters Kluwer Legal & Regulatory divíziójának 2020-as „A jövő jogásza – A teljesítmény mozgatórugói” felmérése során 700 jogásszal készítettünk kvantitatív interjút ügyvédi irodákban, a jogi osztályokon és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó cégeknél az Egyesült Államokban és kilenc európai országban – az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Belgiumban és Magyarországon –, melyek során azt vizsgáltuk, hogy az ügyfelek elvárásai, a technológia és más tényezők milyen hatással vannak a jog jövőjére a legfontosabb területeken és hogyan készülnek fel a jogi szervezetek ezen változásokra. A felmérést a Wolters Kluwer online folytatta le egy vezető kutatóvállalat segítségével 2020. január 10. és 30. között.


A Legal & Regulatory a Wolters Kluwer egyik divíziója, mely a jogi és compliance megoldások egyik globális vezető szolgáltatója. Ezen megoldásokkal a szakemberek növelhetik produktivitásukat és teljesítményüket, csökkenthetik a kockázatokat és jobb eredményeket érhetnek el. A Wolters Kluwer (WKL) világszinten vezető szerepet tölt be az egészségügyi, az adózási és pénzügyi, a kormányzási, kockázatkezelés és compliance, a jogi és szabályozási szektor számára nyújtott szakmai információk és tartalmak, szoftvermegoldások és szolgáltatások piacán.
Mert fontos, hogy jól döntsön