Ingyenes webinárium
A munkáltató felelőssége a munkavállaló egészségkárosodásáért

2020. december 1.,
15:00-16:00

A munkáltató felelőssége a munkavállaló egészségkárosodásáért – felelhet-e a munkáltató munkahelyi Covid fertőzés esetén?

Ahogy más nagy változások során is tapasztaljuk, a szabályozás és ezen belül a jog sokszor a tényleges gazdasági vagy társadalmi változás után kullog. Nincs máshogy ez a koronavírus okozta új helyzetben sem. Az otthoni munkavégzés széleskörű elterjedésével nyilvánvalóvá vált, hogy azon belül bőven vannak ki nem dolgozott részletek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meglévő ismereteink alapján és a jogdogmatika alapvető összefüggéseit alapul véve, ne vonhatnánk le megalapozott következtetéseket.

A home office által felvetett kérdések közül előadásunkban egy nagyon speciális, ám annál relevánsabb témát járunk körül.

 • Megállapítható, és ha igen, mikor, a munkáltató felelőssége Covid fertőzésért?
 • A Munka Törvénykönyve alapján "a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit."
 • De mit is jelent ez pontosan a mostani körülmények között?

A munkáltatói kárfelelősség alapvető szabályaitól kezdve a munkavállalói egészségkárosodással összefüggő felelősségi alakzatokig igyekszünk teljes képet festeni erről az új ám annál relevánsabb témáról.

Tartson velünk, és ismerje meg a válaszokat a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértőivel!

Tematika:

 • A munkáltatói kárfelelősség alapvető szabályait;
 • Az ellenőrzési kör fogalma, a munkáltató kártérítési felelősségével kapcsolatos (legújabb) bírói gyakorlatot;
 • A munkáltató munkavédelemmel összefüggő legfőbb kötelezettségeit;
 • A home office-szal és a távmunkával összefüggő munkavédelmi szabályokat;
 • A munkahelyi balesetekkel és a foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos jogi szabályozást (TB?);
 • A munkáltató kötelezettségeit a járványhelyzetre figyelemmel (munkavédelem, kockázatelemzés, kockázatok mérséklése)
 • A munkavállalói igényérvényesítés szabályait egészségkárosodás/baleset esetén és az ezekért való felelősséggel összefüggő kérdéseket.

Előadó:

 • dr. Gera Dániel ügyvéd, munkajogász, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
 
A webinárium megtekintését cégvezetőknek, jogtanácsosoknak, ügyvédeknek, munkajogászoknak, HR-eseknek, adatvédelmi tisztviselőknek, bérszámfejtőknek, valamint a cégek/intézmények azon kollégáinak ajánljuk, akik a járványügyi intézkedések meghozatalában vesznek részt.
Előadó: dr. Gera Dániel ügyvéd, munkajogász
Dániel a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkajogi praxisának vezetője több mint tizenöt év ügyvédi tapasztalattal a háta mögött. Karrierjét egy Big4 cég társult ügyvédi irodájánál kezdte, majd egy francia hátterű nemzetközi ügyvédi irodánál helyezkedett el.

Dániel fő szakterületei az otthoni munkavégzés mellett az ügyvezetőkkel kapcsolatos szabályozás, a munkajogi pereskedés, a kollektív létszámleépítés, a külföldiek foglalkoztatása és a munkavállalókat érintő adatkezelés. Munkája során számos iparág üzleti modelljét ismerte meg beleértve az építőipart, az energetikát és a gépgyártást.

Dániel számos publikáció szerzője és jogi témájú konferencia előadója, a Wolters Kluwer éves munkajogi konferenciájának visszatérő meghívottja. Angol, francia és német nyelven is tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezik.

Regisztráció
A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.


Adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Wolters Kluwer Hungary Kft. a megadott e-mail címére az adatai és a hírlevelekben mutatott aktivitása (pl. megnyitás, kattintás) alapján személyre szabott hírlevelet küldjön, valamint üzleti ajánlataival felkeresse a megadott elérhetőségein. Az adatközlés önkéntes, bármikor jogosult az adatkezelésről tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését vagy törlését igényelni a Wolters Kluwer Hungary Kft. 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet címre vagy az info-hu@wolterskluwer.com e-mail címre küldött levélben. Az Ön által rendelkezésre bocsátott adatok valódiságáért felelősséget nem vállalunk. Adatkezelési tájékoztatónkat itt olvashatja.
Kérjük ebben a formában adja meg a telefonszámát: 36701234567. Csak számokat írjon ide.
Kérjük, legyen körültekintő a kérdés megfogalmazásakor (pl. ne tartalmazzon személyes adatot).