Jogtár Hírlevél
Amennyiben nem megfelelően jelenik meg az e-mail levelezőjében, kérjük, kattintson ide.
© Wolters Kluwer A Wolters Kluwer Jogtár hírlevele
Újdonságok    Események    Jogszabályfigyelő    Szakcikkek    Jog és közigazgatás
Jogtár Hírlevél
 
Kedves Olvasó!
Örömmel ajánlom figyelmébe Jogtár Hírlevelünket, melynek célja, hogy bemutassa az új Jogtár funkcionális és tartalmi újdonságait, hasznos tippekkel és trükkökkel segítse a Jogtár használatát. Jogszabályfigyelő rovatunk egy adott időszakban nyilvánosságra kerülő, nagyobb érdeklődésre számot tartó jogszabályokat és jogszabálytervezeteket szemlézi, a Szakcikkek rovatban pedig az új Jogtáron elérhető Adó lapok és Polgári Jog online folyóirat cikkeiből olvashat.

Bízom benne, hogy hírlevelünk hasznos segítséget nyújt az új Jogtár használatához!

Ötvös Ildikó
Insight product manager

Tippek a Jogtár használatához

Jogszabályi megfelelőség biztosítása Legal Monitoring szolgáltatással

Minden szervezet számára alapvető követelmény a belső dokumentumok, folyamatok és intézkedések jogszabályi megfelelőségének biztosítása. A szervezetet nagyobb körben érintő jogszabályváltozások tömeges előrejelzésére, nyomon követesére és ellenőrzésére hoztuk létre a Jogtár® Legal Monitoring szolgáltatást.

A Jogtár® felületén elérhető, excel vagy html formában lekérdezhető Legal Monitoring szolgáltatás két egymás mellett is használható változatban lehetővé teszi

- a saját dokumentumokban, belső szabályzatokban hivatkozott jogszabályok, illetve
- az ügyfeleink által meghatározott jogszabálylistában szereplő jogszabályok

tetszőlegesen kiválasztott időszakban esedékes változásainak lekérdezését.

További információ, bemutató: legalmonitoring@wolterskluwer.com

Keresési javaslat jogszabályhelyekre

Ha a Gyorskeresőben egy jogszabály rövidítéséhez jogszabályhelyet is megadunk, keresési javaslatot kapunk a jogszabályhelyre. Erre kattintva az adott jogszabályhelynél nyílik meg a jogszabály.


Tartalmi újdonságok

Bővült a Döntvénytár adatbázis

A Döntvénytár adatbázis közel 60 darab, 2018–2019-es év folyamán meghozott választottbírósági ítélettel, valamint végzéssel bővült ki. A határozatok mellett az adatbázist kiegészítettük a választottbírósági eljárási szabályzatokkal is.

Az új tartalom a Döntvénytár oldalán érhető el:

Megjelent a Közbeszerzési Jog 2019/6. száma!

Hubert Reisner: Vertragsänderung während der Laufzeit. Die vergaberechtliche Zulässigkeit von Vertragsänderungen nach dem Richtlinienpaket 2014 und seiner Umsetzung durch das BVergG 2018

Kenessey Réka: Múltbeli teljesítésen alapuló kizárás – Az Európai Unió Bírósága által a C-41/18. Meca Srl kontra Comune di Napoli ügyben 2019. június 19-én hozott ítélet

Európai Unió Bíróságának határozatai: KUD2019. 20. (C-267/18. Delta ügy); KUD2019. 21. (C-285/18. Irgita ügy); KUD2019. 22. (C-402/18. Tedeschi és Consorzio Stabile Istant Service ügy)

Hazai bíróságok határozatai: KJD2019. 21. (Kúria Kf.IV.38.026/2018/3. végzése); KJD2019. 22. (Kúria Kfv.IV.37.789/2018/5.); KJD2019. 23. (Kúria Kfv.IV.38.146/2018/6.); KJD2019. 24. (Kúria Kfv.II.37.693/2018/7.); KJD2019. 25. (Kúria Pfv.V.20.118/2019/3.); KJD2019. 26. (Kúria Kfv.III.38.151/2018/18.); KJD2019. 27. (Kúria Kfv.VI.38.014/2018/7.); KJD2019. 28. (Kúria Kfv.VI.38.008/2018/6.)

Közbeszerzési Döntőbizottság határozatai: KDB2019. 14. (D.387/15/2019.); KDB2019. 15. (D.400/8/2019.); KDB2019. 16. (D.499/43/2019.)

Jogi szakvizsga modul a Jogtáron

Többé nem kell időt és energiát szánni a tételekhez tartozó joganyagok összeszedésére, a tételek a Jogtár felületén bármikor elérhetők, a hozzájuk kapcsolódó joganyagok különböző időállapotai közötti szövegváltozások könnyedén nyomon követhetők.
Bővebb információ

Bővült a Jogtanácsos Jogtár Prémium szintjének tartalma

A Jogtanácsos Jogtár Prémium szintjén elérhetővé váltak az alábbi könyvek elektronikus változatai:

– Ingatlanjog II.
– Szerződések hatása harmadik személyekre – A harmadik személyek érdekeinek megfelelő és az azokat sértő szerződések
– Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere
– Az Európai Unió pénzügyi érdekei védelmének büntetőjogi aspektusai különös tekintettel az adócsalás, a korrupció, a pénzmosás és a büntetőjogi compliance nemzeti szabályozására, valamint a kiberbűnözésre
– Criminal Law Aspects of the Protection of the Financial Interests of the European Union with particular emphasis on the national legislation on tax fraud, corruption, money laundering and criminal compliance with reference to cybercrime – A compliance alapkérdései. Az etikus vállalati működés elmélete és gyakorlata
– Mediáció avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés

Szakkönyv újdonságok


A compliance alapkérdései – a szabályszerű vállalati működés elmélete és gyakorlata

A könyv bemutatja a compliance vállalati működés körében felmerülő valamennyi jelentősebb kérdést, elemzi az internal investigation (belső vállalati visszaélés-bejelentés), illetve a whistleblowing (közérdekű bejelentés) esetkörét, megvizsgál olyan aktuális problémákat, mint a bűnügyi compliance, az adatvédelem, valamint a compliance szabványosítása, illetve megjelenése egyes speciális vállalati szférákban.

A kiadvány nyomtatott formában vásárolható meg, az elektronikus változat Jogtanácsos Jogtár Prémium előfizetéssel érhető el 2020. január 15-től.
Bővebb információ

Kommentárok egyes bírósági végrehajtáshoz kapcsolódó rendeletekhez

Kiadványunk a három legfontosabb, a bírósági végrehajtáshoz, illetve a bírósági végrehajtó eljárásához kapcsolódó kormányrendelet kommentárját tartalmazza. A szerzők a zálogjog bírósági végrehajtáson kívüli érvényesítésének szabályaival, a betétek és takarékbetétek végrehajtás alá vonásának szabályaival, valamint a végrehajtói kézbesítés szabályaival és gyakorlatával ismertetik meg az olvasót.

A kiadvány nyomtatott és e-könyv formátumban vásárolható meg.
Bővebb információ

Kommentár a polgári perrendtartáshoz

A dr. Wopera Zsuzsa szerkesztésében készült mű nyomtatott, e-könyv és Jogtár-kiegészítés formátumban érhető el.
Bővebb információ

Mediáció avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés

A könyv szerzői a mediáció különféle területein a képzések és szupervíziók során és meditátorként is – többféle technika alkalmazásával – jelentős tapasztalatokra tettek szert az elmúlt több, mint két évtizedben. Ez csak megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy a mediáció (közvetítés) bármely szakmailag megalapozott és bizonyított formáját lehet és kell is alkalmazni az adott helyzetnek, konfliktusnak megfelelően, a résztvevők szükségletei és lehetőségei szerint.

A kiadvány nyomtatott formában vásárolható meg, az elektronikus változat Jogtanácsos Jogtár Prémium előfizetéssel érhető el 2020. január 15-től.
Bővebb információ

Az Adó lapcsalád legfrissebb számai a Jogtáron

Adó kódex 2020/2–3.
Társadalombiztosítás 2020


A tartalomból:

Biztosítási jogviszony - Magyarázat a járulékszabályozás 2019-es évközi és 2020. január 1-jétől hatályba lépő változásaihoz
Biztosítási jogviszony - Magyarázat az új járuléktörvény szabályaihoz
Magyarázat a járulékszabályozás 2019-es évközi és 2020. január 1-jétől hatályba lépő változásaihoz
Magyarázat az új járuléktörvény szabályaihoz
Magyarázat a szociális hozzájárulási adó 2019-es évközi és 2020-ban hatályba lépő változásaihoz
Magyarázat a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó szabályozás 2019-es évközi és 2020. évi változásaihoz
Magyarázat a korhatár előtti ellátásra és a szolgálati járandóságra vonatkozó szabályok változásaihoz
Magyarázat a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira vonatkozó szabályok 2019-es évközi és 2020. évi változásaihoz
Magyarázat a kötelező egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó szabályozás 2019-es évközi és 2020. évi változásaihoz

Adó 2020/3. – Adóváltozások 2020


A tartalomból:

dr. Kiss Zoltán, dr. Nagy Viktória, dr. Borók Tímea, dr. Muri József, dr. Szabó Ildikó, Mészáros László: Adótörvény-változások 2020
Asztalos Zsuzsanna: A kifizetők, munkáltatók 2019. évi szja-bevallással kapcsolatos feladatai és év eleji teendői
Forgács Emese: A kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályozás
Illés-Hajdu Emese, Bácsi Krisztián Zsolt: Az áfatörvény változásai az import- és exportügyletekhez kapcsolódóan a 2019. év során
Váradi Adrienn: A vevői készlet szabályai
Lakatos Anett: A jogkövetési vizsgálat, különös tekintettel a helyszíni vizsgálatokra
Közelgő események

Global Legal Hackathon 2020

Idén harmadik alkalommal lesz a Global Legal Hackathon budapesti fordulójának házigazdája a Wolters Kluwer Hungary Kft. A verseny helyszíne ezúttal is Millenáris Sartup Campus, ahol indusztriális környezetben ötletelhetnek a csapatok. Cél: A rendelkezésre álló idő alatt megalkotni egy olyan megoldást, ami forradalmasítja a jogi területet. Időpont: 2020. március 6-8.

A hackathonra bárki jelentkezhet csapattagként, aki kellően agilis és kedvet érez a megmérettetéshez! Diákok, ügyvédjelöltek, ügyvédek, jogtanácsosok, mérnökök, közgazdászok, fejlesztők, programozók, grafikusok, UX designerek egyaránt versenyezhetnek.

Jelentkezzen itt

2020-ban is várjuk ingyenes Jogtár képzéseinken, ahol négy órában sajátíthatja el a mesterfogásokat!

Következő oktatásunk időpontja: 2020. március 11.
Helyszín: Wolters Kluwer Hungary Kft. székház (1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület III. emelet)

Jelentkezzen itt

Tudta, hogy skype-on keresztül is részt vehet Jogtár oktatásainkon?

A következő oktatásuk időpontja: 2020. március 18. (10.00–11.00)

A bemutató témája: Újdonságok a Jogtáron; Változásfigyelő szolgáltatás (az EU joganyagok változásfigyeltetése és a jogváltozást jelző kezecskék információs panellé alakultak); Keresések közt változott a jogszabálykapcsolatok keresése szolgáltatás; Kijelölések (a Jogtár két kijelöléstípust használ, nagyon sokszor okoz gondot a felhasználónak, hogy melyiknek mi a szerepe); A nemrégiben változott, illetve fejlesztett nyomtatást-exportálást segítő Lebegő eszköztár ismertetése; Nyomtatási tulajdonságok.
Bővebb információ és jelentkezés
Jogszabályfigyelő

Válogatás a 2020. január 27. és 2020. február 23. között nyilvánosságra hozott fontosabb jogszabályok, illetve jogszabálytervezetek, valamint a jogalkalmazást, jogérvényesítést elősegítő tájékoztatók közül:

Jogi képviselő által ügyfélkapun keresztül benyújtott kereset >>>
A felnőttképzési törvény végrehajtási szabályai >>>
Közbeszerzési módosítások >>>
Eljárási egyszerűsítések és azok elektronizálása érdekében szükséges módosítások >>>
Szakcikkek

Gárdos István: Még egyszer a biztosítéki átruházásról

A biztosítéki tulajdonátruházás és engedményezés - a fiduciárius biztosítéki ügyletek tipikus fajtái - belső ellentmondást hordozó, Janus-arcú ügyletek. Egyfelől az átruházás eredményeként megváltozik a tulajdonos (jogosult) személye, másfelől viszont az átruházás jogcíme, az ügylet biztosítéki jellege azt eredményezi, hogy az ügylet tárgyát képező vagyontárggyal kapcsolatban az átruházó félnek fennmarad az érdekeltsége, az új tulajdonost pedig bizonyos - a tulajdonjoggal rendszerint együtt nem járó - kötelezettségek terhelik az átruházó féllel szemben. E biztosítéki ügyletet, annak komplex jellege miatt, nehéz feladat beilleszteni a polgári jog rendszerébe.
Tovább olvasom a teljes cikket

Sőrés Zsuzsa: A haszonélvezeti jog és az illeték

A haszonélvezeti jog az egyik legismertebb jogintézménye a magyar jognak. Annak, ha egy vagyontárgy haszonélvezettel terhelt, az illeték megállapítása során is következményei vannak, ezért még annak ellenére is érdemes áttekinteni a jogosultsággal kapcsolatos szabályozást, hogy az az elmúlt évtizedekben csak kismértékben változott.
Tovább olvasom a teljes cikket
Wolters Kluwer, 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet
Tel.: +36 (1) 464-5656 - https://www.wolterskluwer.com/hu-hu 

Ezt a levelet hírlevél feliratkozása alapján küldjük Önnek. Amennyiben nem kíván több hasonló tartalmú levelet kapni, kérjük, jelezze ide kattintva, vagy írjon az info-hu@wolterskluwer.com e-mail címre, vagy a Wolters Kluwer Hungary Kft., 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet postacímre.
Oldalaink
 
Wolters Kluwer

Munkajog

Jogászvilág

Adó Online
 
Impresszum

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. III. emelet
Telefon: +36 (1) 464-5656
Fax: +36 (1) 464-5657
E-mail: info-hu@wolterskluwer.com,
Internet: http://shop.wolterskluwer.hu

 
Kövessen minket
 
Facebook Linkedin Youtube
Wolters Kluwer
Mert fontos, hogy jól döntsön!
ÁSZF   Adatkezelési tájékoztató   © Wolters Kluwer Hungary Kft.