Jogtár Hírlevél 2021/1. szám
Amennyiben nem megfelelően jelenik meg az e-mail levelezőjében, kérjük, kattintson ide.
© Wolters Kluwer A Wolters Kluwer Jogtár hírlevele 2021/1. szám
Tippek a Jogtár használatához   Újdonságok   Webináriumok, online oktatások Jog és közigazgatás
Jogtár Hírlevél
 
Kedves Olvasó!
Örömmel ajánlom figyelmébe Jogtár hírlevelünket, melynek célja, hogy bemutassa a Jogtár funkcionális és tartalmi újdonságait, hasznos tippekkel és trükkökkel segítse a Jogtár használatát.

A szakmai munkát webináriumokkal és Teams oktatásokkal támogatjuk, erről bővebben Webináriumok, online oktatások rovatunkban olvashat.

Bízom benne, hogy hírlevelünk hasznos segítséget nyújt a Jogtár használatához!

Ötvös Ildikó
Insight product manager
Tippek a Jogtár használatához

Döntvénytárgráf

A Döntvénytárban található bírósági döntések kapcsolati hálójának feltérképezéséhez új funkcióként gráf rajzolódik ki az egyes dokumentumok megnyitását követően. A döntvényekhez tartozó gráf kétféle kapcsolatot mutat az egyes Döntvénytárhoz tartozó anyagok között.

1. Ügytörténet kapcsolat

A gráf kirajzolja a Bírósági Határozatok Gyűjteményébe tartozó egyedi érdemi határozatok ügytörténetét, segítségével végigkövethetjük egy adott eset bírósági rendszerben megtett útját.


Az aktuális, éppen megnyitott határozat doboza sötétebb, kék háttérrel jelenik meg a gráfban.
Előfordulhat, hogy egyes bírósági döntések megnyitását követően nem látható gráf, ennek az az oka, hogy az adott döntés előzményhatározatai nem találhatók meg a rendszerben (pl. mert nem került közzétételre a BHGY-ban).

2. Szerkesztett határozatok és azok alapjául szolgáló egyedi érdemi határozatok kapcsolata

Az ún. szerkesztett döntések alatt a Kúria korábbi elvi iránymutatási eszközeit (EBH, EBD), illetve a Kúria és más bíróságok különböző folyóiratokban közzétett, szerkesztett határozatait (BH, BDT, KGD, AVÉ) értjük.

A gráf kirajzolja a szerkesztett határozat és az annak alapjául szolgáló egyedi érdemi határozat közötti kapcsolatot, így azt, ha valamely egyedi érdemi határozat alapján elvi bírósági határozat (EBH) vagy elvi bírósági döntés (EBD), bírósági határozat (BH), BDT, KGD vagy AVÉ született.

A Jogtár® felépítése és működése – Ingyenes, 4 kreditpontos online képzés a Jogtár® használatáról

Regisztráció

Jogtár® Adminisztrátor képzés I. – Felhasználók kezelése

Ingyenes online képzés adminisztrátori joggal rendelkező felhasználók számára a Jogtárban.
Regisztráció

Jogtár® Adminisztrátor képzés II. – Csoportmunka

Ingyenes online képzés Jogtárfelhasználók és adminisztrátori joggal rendelkező felhasználók számára a Jogtárban.
Regisztráció
Tartalmi újdonságok

Újdonságok az Adó Jogtáron

A szolgáltatás Plusz és Prémium szintjén

• frissült a Gyógyszerforgalmazók különadói és A szociális hozzájárulási adó társadalombiztosítási összefüggései magyarázata.
• a Társadalombiztosítás témakörben új EU normák érhetők el: Az Európai Unió koordinációja, valamint a kétoldalú egyezmények főbb jellemzői; Biztosítási kötelezettség; Megállapodás kötése társadalombiztosítási ellátásokra; A nyugdíjbiztosítás nemzetközi kérdései; Az egészségbiztosítás nemzetközi kérdései; Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nemzetközi kérdései; Családi ellátások nemzetközi kérdései; Munkanélküli ellátások nemzetközi kérdései.

A szolgáltatás Prémium szintje az alábbi új tartalmakkal bővült, amelyek a nyitóoldalról érhetők el:

• Az Adó szaklap, Adó-kódex, Áfa kalauz és Számviteli tanácsadó szaklap 2020-as lapszámai (Adólapok-folyóiratarchívum)
• Bérszámfejtés navigátor (Navigátorok)
• GDPR útikalauz adatkezelőknek című könyv (Könyvek)

Complist – A jogszabályi megfelelés támogatására!

A Complist a Wolters Kluwer Hungary új megoldása, mely a jogszabályi megfelelés biztosításában nyújt segítséget a szervezetek számára azáltal, hogy naprakészen értesít a jogszabályváltozásról, lehetőséget biztosít a megfeleléshez szükséges teendők menedzselésére, továbbá a jogszabályi megfelelés szervezeti szintű nyomonkövetésére.

Használatával csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, a manuális munka, valamint a megfelelés hiányából adódó kockázatok. Segítségével fokozhatja szervezete jogszabályi megfelelőségét.
Bővebb információ

Tovább bővült az EU joganyagok adatbázis

Az Európai Bankhatóság (EBH) egy független uniós hatóság, amely azon munkálkodik, hogy az európai bankszektor egészében biztosítsa a prudenciális szabályozás és felügyelet hatékony és következetes szintjét. Ennek érdekében kiadott ajánlásai és iránymutatásai elérhetővé váltak az EU joganyagok adatbázisban.
Elérhetőek továbbá az Európai Felügyeleti Hatóságok (EBA, ESMA és EIOPA) együttesen kiadott iránymutatásai is.

Tűzmegelőzési számítások

2020. január 21-én lépett hatályba a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosítása. A rendeletnek való megfeleléshez és a szükséges dokumentáció elkészítéséhez nyújt segítséget a Tűzmegelőzési számítások szolgáltatás, amely a kapcsolódó jogszabályok és Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek szövegei mellett a tűzmegelőzési számításokat támogató, kitölthető kalkulátorokkal teszi egyszerűbbé a szakemberek munkáját.
A Tűzmegelőzési számítások a Jogtáron érhetők el, használatához egyéb Jogtár előfizetésre nincs szükség.
Bővebb információ

Jogi szakvizsga modul a Jogtáron

A Jogi szakvizsga modul lényegesen egyszerűbbé teszi a jogi szakvizsga mindhárom részére való felkészülést:

– Az egyes tételekhez tartozó joganyagok – a konkrét jogszabályhelyek szövegei, valamint a kapcsolódó joggyakorlat – a Jogtár felületén, hiteles forrásból, egy gombnyomással elérhetők és nyomtathatók.
– A vizsga időpontjának kiválasztásával az összes tétel automatikusan a kiválasztott időpontnak megfelelő időállapotban fog megnyílni alapértelmezetten, így a vizsgázónak nem kell egyesével a megfelelő időállapotba állítani a tételeket. A vizsga időpontjának beállításától függetlenül a tételek minden korábbi és jövőbeli időállapota is megtekinthető az időgép funkció segítségével.
– A tételekhez jegyzetek fűzhetők, és az egyes tételek státusza jelölhető (pl. könyvjelző ikonnal jelölhetők a már átnézett/megtanult tételek, kedvencek ikon használatával saját mappákba rendezhetők a tételek a Jogtár felületén).
– A modul külön kilistázva is tartalmazza az A, B, C részhez szükséges valamennyi jogszabályt és kapcsolódó joggyakorlatot;.
– A modul hétről-hétre külön kilistázva tartalmazza, hogy az A, B, C rész tételei közül mely tételekben módosultak a hivatkozott jogszabályok. A változásokat listázó dokumentum jogszabályhely szinten mutatja az egyes tételeken belüli változásokat, valamint azok hatálybalépésének dátumát. A dokumentumból a módosult tétel és a módosult jogszabályhely is egy kattintással elérhető.
Bővebb információ

ADÓklubok 2021

Az ADÓklubok 2021-es adózási, számviteli túlélő csomagjai könyvelőknek, adózási szakembereknek, gazdasági vezetőknek nyújtanak szakmai segítséget. Bármely csomag megrendelése esetén a szaklapok a Jogtár alatt, online is elérhetőek.
Bővebb információ

Jogtár® – COVID Munkajogi Iránytű

Iránytű munkajogi és adatvédelmi tartalmakkal HR és munkaügyi területen dolgozó szakemberek számára a COVID-19 járványügyi helyzet hatásai és az új foglalkoztatási helyzetek kezelésére.

Ügyleírások, szabályzat és iratminták, folyamatábrák, e-learning és online konzultáció teljes körű felkészítés.
Bővebb információ

Megjelentek folyóirataink új lapszámai


Adó szaklap 2021/1–2.

• Adóváltozások az őszi adócsomagban
• Asztalos Zsuzsa: A kifizetők, munkáltatók 2020. évi személyi jövedelemadó-bevallással kapcsolatos feladatai és év eleji teendői
• Boda Péter: A közösségi ügyletekről benyújtandó összesítő nyilatkozat az áfában
• Bartók Zsuzsanna: Selejtezések számvitele
• Szikráné dr. Gyenes Edina: Az iratőrzési kötelezettség
• Váradi Adrienn: Különös áfa-visszatérítési lehetőségek az Európai Bíróság ítéletei alapján

Adó-kódex 2021/1

Magyarázat a számviteli törvény 2020. évközi és a 2021-től hatályos változásaihoz

Megjelent a Nagykommentár a Polgári Törvénykönyvhöz című könyv

A könyv kéziratának lezárása: 2020. 01. 01.
Kizárólag a Ptk. módosításai tekintetében egyes rendelkezéseknél: a 4:121–4:122. §-oknál, a 4:124. §-nál, a 4:183. §-nál és a 4:185. §-nál, továbbá a 6:383. §-nál külön pontban, illetve a 6:7.§-nál rövid megjegyzésben ismertetjük a kézirat lezárását követően elfogadott módosítások magyarázatát.
A Jogtár-kiegészítés időállapota: 2020. 01. 01.
A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve a Jogtanácsos Jogtár Prémium, az Ügyvéd Jogtár Prémium, valamint a Közigazgatás Jogtár Prémium előfizetés részeként érhető majd el.
Bővebb információ

Megjelent a Nagykommentár a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvényhez című könyv

A Jogtár-kiegészítés időállapota: 2020. 02. 01.

A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve a Jogtanácsos Jogtár Alap, Plusz, Prémium, valamint az Ügyvéd Jogtár Plusz, Prémium előfizetés részeként érhető majd el.
Bővebb információ

Megjelent a Kommentár a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényhez

A Jogtár-kiegészítés időállapota: 2020.08.13.
Bővebb információ

Megjelent a Magyarázat a nemzetközi magánjogról

A Jogtár-kiegészítés időállapota: 2020. 07. 16.
A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve a Jogtanácsos Jogtár Prémium előfizetés részeként érhető el.
Bővebb információ

Megjelent a Kommentár a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről szóló Egyezményhez című könyv

A Jogtár-kiegészítés várható megjelenése: 2021. január.
A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve a Jogtanácsos Jogtár Prémium előfizetés részeként érhető majd el.
Bővebb információ

Megjelent a Magyarázat a szomszédjogokról című könyv

A Jogtár-kiegészítés várható megjelenése: 2021. január
A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve a Közigazgatás Jogtár Plusz, Prémium, valamint az Ügyvéd Jogtár Plusz, Prémium előfizetés részeként érhető majd el.
Bővebb információ

Megjelent az Uniós és magyar versenyjog című könyv

Bővebb információ

Megjelent Az elektronikus kereskedelem.
A kereskedelem digitalizációjának alapvetései című könyv

Bővebb információ

Előrendelhető a Kommentár a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvényhez elektronikus formátumban

A mű önálló Jogtár-kiegészítésként, illetve az Oktatás adatbázis részeként érhető majd el.
Várható megjelenés 2021. január
Bővebb információ
Webináriumok, online oktatások

Rendes bíróság vagy választottbíróság - ingyenes, kreditpontos e-learning képzés

Bővebb információ és jelentkezés

A munkaviszony létesítése – 2 kreditpontos e-learning képzés

Bővebb információ és jelentkezés

XVII. Magyar Munkajogi Konferencia 1 napban (felvételről) – 5 kredipontos e-learning képzés

Bővebb információ és jelentkezés

A munkahelyi adatkezelések jogszerűségének kurrens kérdései – 1 kredipontos e-learning képzés

Bővebb információ és jelentkezés

Élő, online Jogtár bemutató

A következő bemutatók időpontjai és témái:
- 2021. február 10.: Jogtár újdonságok (Döntvénygráf, RTF mentési beállítások stb.)
- 2021. március 10.: Cégeditor, Elektronikus Nyomtatványok Cég és FMH
Platform: Teams
Bővebb információ és jelentkezés

Élő, online praxys bemutató

A következő ingyenes bemutató időpontja: 2021. február 23. (10:00-11:30)
Platform: Teams
Bővebb információ és jelentkezés
Wolters Kluwer, 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet
Tel.: +36 (1) 464-5656 - https://www.wolterskluwer.com/hu-hu 

Ezt a levelet hírlevél feliratkozása alapján küldjük Önnek. Amennyiben nem kíván több hasonló tartalmú levelet kapni, kérjük, jelezze ide kattintva, vagy írjon az info-hu@wolterskluwer.com e-mail címre, vagy a Wolters Kluwer Hungary Kft., 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A épület, III. emelet postacímre.
Oldalaink
 
Wolters Kluwer

Munkajog

Jogászvilág

Adó Online
 
Impresszum

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. III. emelet
Telefon: +36 (1) 464-5656
Fax: +36 (1) 464-5657
E-mail: info-hu@wolterskluwer.com,
Internet: http://shop.wolterskluwer.hu

 
Kövessen minket
 
Facebook Linkedin Youtube
Wolters Kluwer
Mert fontos, hogy jól döntsön!
ÁSZF   Adatkezelési tájékoztató   © Wolters Kluwer Hungary Kft.